LAP

 
  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Det mener LAP om voldsanvendelse mod sindslidende

Email Udskriv PDF

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere udtaler:

Mandag d. 19.6. blev en sindslidende mand skudt ned og døde efterfølgende, efter en desperat episode i en døgnkiosk på Frederiksberg.

Det er uundskyldeligt at gå amok med et boldtræ og smadre inventar. Men vi synes, der dukker nogle problematikker op i den givne sag. Særligt i betragtning af, at det ikke er første gang en sindslidende har mistet livet som følge af politiets brug af skydevåben:

  • - Vi mener, at politiet over hele landet nu må udstyres med peberspray, som de forsøgsvis er blevet i Århus. Peberspray er et klart langt mindre drastisk passiviseringsmiddel end skarpe skud.
  • - Vi finder det underligt, at to betjente med en hund bliver nødt til at affyre to skud, hvoraf det ene uheldigvis var dræbende. Vi ser frem til en nærmere undersøgelse af sagsforløbet.
  • - Vi opfordrer sundhedsministeriet til at iværksætte en undersøgelse af den dræbte mands forhistorie. Vi vurderer, at sandsynligheden for, at han er blevet omsorgssvigtet af det psykiatriske behandlingssystem er stor. Særligt i København lever hundredvis af sindslidende en ensom tilværelse under kummerlige forhold.
  • - I diverse medier er psykisk syges tilbøjelighed til at begå alvorlig personfarlig kriminalitet blevet blæst op, som noget der udvikler sig eksplosivt. En fremstilling der ikke har bund i virkelighedens verden. Flere og flere psykisk syge er underlagt en behandlingsdom. Det skyldes først og fremmest en stigende tendens til at sanktionere langt hårdere over for denne gruppe end over for resten af befolkningen.
  • - Vi mener ikke, at flere sengepladser i en dårlig hospitalspsykiatri er svaret på disse problemer. Vi vil have en psykiatri og nogle sociale tilbud, som qua en kraftig opgradering dækker alle kvarterer og byer. Vi vil have en ikke-tvangspræget psykiatri med masser af gode tilbud til mennesker med ondt i sjælen.
  • - 20% af danskerne får brug for psykiatrisk hjælp i løbet af et liv.

Med venlig hilsen

For LAP’s Landsledelse
Thoridt Allermand, Hanne Wiingaard, Nils Holmquist Andersen
Medlemmer af Forretningsudvalget.

 
Del på facebook