Sidst bebudede jeg, at tiden indtil denne Krog, du netop sidder med i hånden, ville blive temmelig ordrig… – Og sandelig om ikke det blev tilfældet!

Det skyldes i særdeleshed, at der har været et folketingsvalg, som endte med – som også bebudet og forudsagt i sidste Krog - en And(ers)!

Det blev unægtelig en duel på ord, hvor nogle af sværdene var mere slebne end andre.

Jeg hørte nyligt at en af valgresultatets virkninger var, at krybbespillet på Christiansborg blev aflyst! Efter sædvanligvis velunderrettet kilde skyldtes det, at det denne gang var umuligt at opdrive tre vise mænd og en jomfru…

Der kom heller ingen sne, men det blev dog alligevel jul, som godt nok blev cool, men bare ikke så meget temperaturmæssigt… Til gengæld glødede dankortene og det blev som traditionen byder igen en milliardstor julerekord.

Hvad kan man konkludere af det? Måske at mange mennesker benytter de penge, de ikke har, til at købe noget, de ikke behøver, for dermed at imponere folk, de ikke bryder sig om…

Julens budskab læses ikke kun i gaver og handelstal, men også i biblen. Et af de mest omdiskuterede kapitler er Mattæusevangeliet med lignelsen om de tre tjenere.

Det med at de der har meget, skal have mere og de der har lidt, skal have mindre…

Det kræver dog ikke Kristendemokraterne for at føre biblens budskab ud i livet i dagens Danmark. Det sker helt naturligt af sig selv.

Et eksempel kunne være: er der økonomisk opsving og pengerigelighed, kommer de udsatte ikke med på vognen og får del i opsvinget. Deres friværdi er så at sige til at overse.

Når der så sker opbremsning - for ikke at nævne mulig nedtur, er det til gengæld de udsatte der først rammes. For at tage boligspørgsmålet igen, forlyder det fra det tidligere Socialministerium – nu Velfærdsministeriet, at der ikke skal sættes ind for at bygge flere almennyttige og dermed billige boliger - fordi markedet og dermed samfundsøkonomien ikke må blive ophedet.

Pudsigt nok hørte jeg forleden, at Carlsberg i min kommune vil bygge endnu flere liebhaverlejligheder til en pris af 22 millioner stykket. Markedet bliver nok ikke ophedet her, da luksuslejlighederne skal ligge ud til vandet…

Vi skal være gode ved hinanden, så tilbage til den forgangne jul!

Niels Frederik Severin Grundtvigs salmer synges flittigt både i og udenfor højtiden. De er en dyb og indarbejdet del af vor folkesjæl.

Han er også en af ”vore” med et plagsomt sind og en psykiatrisk diagnose. Han var maniodepressiv og tillige meget produktiv. Han skrev flere af sine store og udødelige salmer i en særdeles veludviklet mani.

Grundtvig skrev i en af sine salmer fundamentet for den danske velfærdsmodel. Det som alle politiske partier er enige om, for overhovedet at komme i betragtning til at vinde et valg…

Grundtvig skrev: Da har i rigdom vi drevet det vidt, hvor få har for meget og færre for lidt…

En senere forfatter med en anden form for vid og genialitet, Paul Hammerich, videreudviklede viddet til, at Danmark er det land, hvor få har for meget og færre format…

Det var også Paul Hammerich, som skabte bog- og tv-serien: Gamle Danmark, Danmarkskrøniken, som lige nu også foreligger på dvd. Det var her en af datidens toneangivende historikere Palle Lauring under indledningsjinglen udbrød: ”Danmark er en Brugsforening!”.

Sangeren Sebastian har siden sunget videre om at ”Danmark – du´ en dum og dejlig tøs. Fristende at ta´ dig, mens du sover”.

Kvinden bliver – som her - ofte brugt som billede – både i overført, henført og forført retning.

Efter i mange år at have frekventeret diverse mandlige omklædningsrum – i retfærdigt og nødvendigt ærinde - kan jeg kun erklære at det også er langt, langt kønnere…

Begrebet Danmark og danskerne er som antydet et stort og vidt begreb, som især mange forfattere og politikere – og danskere har skændtes om og diskuteret i umindelige tider.

Alene distancen fra at være national til at være nationalist, kan skille vandene.

Atter vil jeg dog endnu en gang gerne slutte positivt, håbefuldt og helst efterlade læserne med en vis form for tro på fremtiden!

Noget i retning af når cowboyen rider ud i solopgangen mod nye og håbefulde horisonter.

Eller når Chaplin tager et suk, hanker op i sine slidte bukser, smiler undseeligt til kameraet og derefter går ud ad landevejen på vej mod en ny og sikkert bedre fremtid…

Derfor et citat fra en god kollega, den tidligere redaktør Herbert Pundik: Danskerne er et udvalgt folk. De ved det bare ikke, og det er deres held.

Afslutningsvis skal der være plads til de seneste undersøgelser: Danskerne er europamestre – ikke kun i herrehåndbold, men også i at drikke øl til særlige lejligheder, som de er gode til at finde flere og flere af…

Oveni dette glade budskab, er vores unge mennesker europamestre i druk…

Sidste undersøgelsesresultat besvarer det store spørgsmål: Hvorfor lever kvinder længst?

Svaret er, hvad man jo nok kunne regne ud: De skal lige være færdige med at rydde op efter mændene…

Kys det nu, det satans liv, grib det, fang det før det er forbi… Hav det nu godt og pas rigtigt godt på jer selv!