LAP

 
  • Øg font størrlesen
  • Standard font størrelse
  • Mindsk font størrelsen

Krogs Krog december 2006

Email Udskriv PDF

Og det sker i disse dage…

Nu er det altså jul igen, det la´r sig ikke skjule… Denne omskrivning af indledningen til juleevangeliet fra datid til nutid, antyder både at det er jul igen og at vi lever i omskiftelige tider. Det har vi sådan set altid gjort og efter et stykke tid er nutid blevet til datid og de gode gamle dage. Vi har heldigvis – i al fald for det meste – en selektiv og glemsom hukommelse…

Julen kommer førend vi véd – det er ingen hemmelighed. Før var det en hedensk skik, hvor vi fejrede solhverv – at solen vender tilbage og dagene derfor bliver længere.

Nu er en kristen højtid, hvor en række ritualer, som juletræ, julekalender, julegaver, julelys, julemad, juleensomhed og en for hvert år stadigt stigende rekord julehandel, gør at vi skal huske på at tænke lidt mere på hinanden – eller som det bibelsk hedder - næsten. Og det gør vi så – næsten…

Som enhver med diagnosen OCD véd, er ritualer vigtige – og de kan blive så vigtige at de helt løber af med én.

Jeg har før nævnt her i krogen, at eventyrdigteren H. C. Andersen havde denne lidelse, som på hans tid mere varmt og menneskevenligt kaldtes ”tvivlesyge”.

Han skriver i et brev til sin ven Martin Henriques den 25. december 1863: ”I aftes havde vi juletræ, men når man ikke har julelys tændt inde i sig selv så er det dog ikke rigtig fest.”

H. C. Andersen var en ensom grim ælling, som voksede op til en stolt svane. Men han forblev ensom i hjertet.

Eventyrdigteren havde ritualer som mange af os.

Julen er nok vores største fælles ritual og i al fald det mest kommercielle, men hvad man end kan mene om fænomenet, så lyser det bogstaveligt talt op i en mørk og kold tid. ”Vend dog op og ned på alle ting, jorden med for den er falsk og hul, rør dog ikke ved min gamle jul”, som vi synger i en voldsom trængsel og alarm rundt om træet. Måske er jeg naiv, men jeg ville nu så hjertens gerne have, at vi skulle være gode ved hinanden hele året - og ikke kun i en hektisk og afmålt juletid.

Godt nok varer julen lige til påske, men vi har brug for omsorg og at der er nogen som tænker på os hele året igennem.

I bogen om ”Alice i Eventyrland”, som er oversat på ny med titlen ”Alice i Undreland” holdes der en ”ikke-fødselsdag”. Den gode idé bagved er, at fødselsdag jo er en dejlig ting, hvor man fejres og føler sig elsket.

Men man har altså kun én fødselsdag om året. Således er der 364 dage, hvor man til gengæld kan fejre sin ”ikke-fødselsdag”…

Måske kunne vi være gode ved hinanden først i en julemåned og så lidt mere de øvrige 11 måneder – eller omvendt!

Det er i øvrigt kapriciøst – et gammelt udtryk jeg holder af fra en gammel sort/hvid fjernsynskalender ved navn ”Jul i Tyllefyllebølleby Banegård” som jeg ofte savner at bruge – hvor meget H. C. Andersen var forud for sin tid. Han skriver i eventyret ”Stoppenålen”: ”- der flyder en avis! glemt, er det, som står i den, og dog breder den sig!”
Tænk bare - dette er skrevet engang for mange år siden lang tid før gratisaviserne!

Ikke kun julen og nytåret står for døren. Det gør som alle véd strukturreformen også… Venner ser på et helt nyt Danmarkskort. Færre og større kommuner, ingen amter, men til gengæld 5 nye regioner. Til glæde for os i udkanten af Københavnstrup kommer Bornholm nu også til at høre med til Hovedstadsregionen.

Socialpsykiatri og forebyggelse hører til kommunerne og hospital og behandling til regionerne. De større kommuner vil opprioritere kommunikation. Kommunikation er vigtig. Også på hospitalsgangen: Sygeplejersken til lægen:

- Hr. Nielsen på stue 6 har det bedre i dag. Han er begyndt at tale.
- Hvad siger han?
- At han har det værre!

Godt 2000 lokalpolitikere bliver arbejdsløse og LAP og andre gode folk må holde resten til ilden for at sikre, at det bliver til glæde for mennesker med behov for hjælp og sårbare sjæle i øvrigt. Fremtiden kommer af sig selv – fremskridtet ikke…
Et jomfrueligt nyt år - ingen véd hvad det vil bringe med sig!

Vi kan kun håbe – og selvfølgelig hver for sig gøre vort til at det bedste kan ske… H. C. Andersen får lov til at slutte med et aktuelt og ganske rammende citat fra ”Tolv med posten”: ”Når et år er omme, skal jeg sige dig, hvad de tolv har bragt dig, mig og os alle sammen. Nu ved jeg det ikke, og de ved det nok heller ikke, for det er en underlig tid vi lever i.”

Uanset hvad: Fra alle OS til alle JER ønsker vi en rigtig glædelig JUL! Kys det nu, det satans liv, grib det, fang det før det er forbi… Hav det godt og pas nu rigtigt godt på jer selv!

 
Del på facebook