Menneskerettigheder

I 2007 tiltrådte (ratificerede) Danmark FN’s handicapkonvention. I den forbindelse fremsendte LAP dette høringssvar:

Læs dokumentet

Det danske Institut for Menneskerettigheder er officiel ”vagthund” for Danmarks overholdelse af handicapkonventionen. Instituttet står bag hjemmesiden: www.handicapkonvention.dk . Til hjemmesiden har LAP udformet kommentarer til en række bestemmelser, der vedrører vores ret til selvbestemmelse og brugen af tvang i psykiatrien. Du kan finde kommentarerne under de enkelte artikler (12, 14, 15, 17 og 25) her og i det her dokument:

Læs dokumentet

De enkelte landes overholdelse af handicapkonventionens bestemmelser overvåges og vurderes af FN’s handicapkomite (link) , på baggrund af rapporter fra regeringer og NGO’er. I 2014 står Danmark for tur. Den danske regering har udarbejdet en redegørelse (link) og en række NGO’er, inkl. LAP har udarbejdet en såkaldt civilsamfundsrapport. Her kan du læse LAP’s input til udarbejdelsen af civilsamfundsrapporten: LAPs bidrag til DHs civilsamfundsrapport. Danske Handicaporganisationer har stået i spidsen for og koordineret udarbejdelsen af rapporten, som du kan læse her med fremhævning af de passager, der har særlig interesse for LAP’s medlemmer: Dansk udgave – Civilsamfundsrapport.Her kan du læse en engelsk version af rapporten: (link) .

Center for the Human Rights of Users and Survivors of Psychiatry
En gammel ven af LAP: Tina Minkowitz har stiftet The Center for the Human Rights of Users and Survivors of Psychiatry (CHRUSP), hvis hjemmeside løbende orienter om arbejdet med at sikre psykiatribrugers menneskerettigheder: http://www.chrusp.org/home/index