Referat af infomøde i multietnisk gruppe, september 2007

REFERAT AF INFOMØDE DANMARKS SOCIALE FORUM 2007, ONKEL DANNYS PLADS.

Etniske ældre i Danmark har kulturelle forskelle, sproget, manglende uddannelse, familie religiøse vaner og tanker fra det tidligere land. I det muslimske eller arabiske  land de stammer fra, har manden altid betalt og haft magten, mens de børn og børnebørn de har i Danmark har travlt med at tilpasse sig, her er det almindeligt at kvinden uddanner sig og har  magt og rettighed til at ville bo alene, befrugtes kunstigt osv.
Vi så en film som rigt illustrerede, at de f.eks. smelter, føler sig bløde, bekymrede og glade på samme måde som vi gør, og at de meget gerne vil være sammen med andre mennesker, men kender ikke til plejehjem som vi gør.

Etniske (indvandrer/flygtninge) i Danmark, har sociale problemer, fordi bare et anderledes udseende, (hud-, hår-, øjenfarve og beklædning), eller sprog, kan vække folks harme og ekslusion. pga. berøringsangst og angsten for det fremmede(tvangsægteskaber, æresdrab og en truende aggressiv adfærd synes primitivt).

Etniske ditto, som har psyko-, sociale problemer er ofte isolerede i forvejen, værst når de flytter til byen, hvor de yderligere må kæmpe med fattigdom.
Familien ved heller ikke, hvor man skal gå hen eller hvad man skal gøre, hvis et menneske ikke vil tale, bare være sig selv osv.
På psykiatrisk afdeling bliver selv de mest indadvendt reagerende og uskyldige behandlet med medicin mod indre uro og psykose, og bliver lukket ud til fordomme og uvidenhed igen.
Personalet oplever “passer ikke ind i mit system” og der sker misforståelser.

Facts er at indvandrere og flygtninge er overrepresenteret på også de retspsykiatriske afdelinger. Årsagerne ligger blandt andet beskrevet ovenfor, samt måske i en hård måde at reagere på frygt, set fra begge sider.
Nogen sammenhæng mellem psykosocialfunktionshæmning og kriminalitet findes reelt ikke.